CareToMatch

De zeven belangrijkste voordelen van wonen en werken in het buitenland

Veel mensen zien de voordelen van werken in het buitenland uitsluitend in termen van hogere lonen en betere levensstandaarden. Maar internationale ervaring opdoen kan veel meer opleveren dan men denkt.

Meer zelfvertrouwen

Een nieuw leven beginnen in het buitenland brengt zijn eigen uitdagingen met zich mee: je moet woonruimte zoeken, een boel administratieve zaken regelen, je rekeningen betalen en je weg vinden met het openbaar vervoer. Maar de voldoening die je krijgt eens je dit allemaal hebt uitgedokterd, is het allemaal waard. Weten dat je jezelf uit de slag kunt trekken in een totaal onbekende omgeving geeft je het zelfvertrouwen dat je nodig hebt om andere uitdagingen in het leven aan te pakken. Dit is vooral van belang wanneer je nog niet veel ervaring hebt met alleen wonen.

Nieuwe levensvaardigheden

Wanneer je naar het buitenland verhuist, valt vaak alle steun weg. Op zulke momenten worden er in je kennen en kunnen hiaten zichtbaar die je eerder niet waren opgevallen. Zo kom je misschien wel tot het besef dat je niet weet hoe je je favoriete maaltijd klaarmaakt of hoe je je maandelijkse budget de baas blijft. Door in het buitenland te wonen, leren we uit noodzaak nieuwe vaardigheden, en dat helpt ons om zelfstandiger te worden.

Een nieuwe kijk op het leven

Verhuizen naar het buitenland biedt je een nieuwe, waardevolle kijk op het leven, of je nu uit een klein dorp of uit de grote stad komt. De confrontatie met de mentaliteit en levensvisies van andere culturen kan je helpen om je eigen wereldbeeld te verbreden en te verrijken en om je persoonlijke waarden te bepalen. Dit is veel moeilijker wanneer je nog nooit buiten je eigen lokale gemeenschap bent geweest.

Betere communicatievaardigheden

Wanneer je naar het buitenland verhuist, moet je nieuwe sociale en professionele netwerken uitbouwen. Dat kan lastig zijn, zeker als je verlegen bent of de plaatselijke taal niet goed beheerst. Het is echter de beste manier om je communicatievermogen te verbeteren. Die vaardigheid is niet alleen belangrijk in het dagelijkse leven, maar wordt ook door werkgevers als waardevol beschouwd.

Betere kennis van vreemde talen

Het maakt niet uit hoeveel taallessen je volgt of hoeveel je oefent met taalapps op je smartphone – de beste manier om je talenkennis te verbeteren is door in het land te wonen waar de taal wordt gesproken. Een “taalbad” nemen is een geweldige kans om je luister- en spreekvaardigheden aan te scherpen.

Voordeel ten opzichte van andere werkzoekenden

Internationale werkervaring staat altijd mooi op je cv. Het getuigt van aanpassingsvermogen, motivatie en vastberadenheid, en dat zijn drie vaardigheden die werkgevers en recruiters hoog in het vaandel dragen. Bovendien heb je met internationale ervaring meteen een streepje voor op andere kandidaten die nog nooit in het buitenland hebben gewerkt.

Je professionele netwerk uitbreiden

Werken in het buitenland is een geweldige kans om je professionele netwerk uit te breiden. De kracht van een sterk professioneel netwerk valt niet te onderschatten. Veel vacatures worden niet openbaar gepubliceerd, maar via-via en aan de hand van professionele netwerken ingevuld. Zorg er dus zeker voor dat je met je nieuwe collega’s in gesprek gaat en een goede professionele relatie met hen opbouwt. Je weet maar nooit wie je een nieuwe baan zou kunnen aanbieden.

Artikel van: euroc.ec.europa.eu

Mobiele versie afsluiten