Ervaring van Bas in Zwitserland

Ik ben Bas, 28 jaar en onderhand ruim twee jaar werkzaam in de zorg in Zwitserland. Ik zat in februari 2017 in de afrondingsfase van mijn studie en de arbeidsmarkt in Nederland zag er, in mijn ogen, niet zo rooskleurig uit. Bij toeval zag ik op internet een vacature voor een interessante baan, waarbij ik eerlijk gezegd pas later las dat het in Zwitserland was. Na een aantal gesprekken via de telefoon en Skype ben ik een paar maanden later wezen kijken in Zwitserland. Aangezien ik er nog nooit geweest was en weinig wist van het leven daar, was dat voor mij stap 1.

Waarom Zwitserland

Na een positief bezoek, wat maanden zelfstudie Duits en een heel verhuisplan, ben ik eind juli samen met mijn vriendin verhuisd naar Zwitserland. Wat in die keuze voor mij een rol gespeeld heeft was; de baanzekerheid bij een leuke arbeidsplek (na drie maanden vast contract), de natuur in Zwitserland (bergen, wintersport, klimmen), de hoge levensstandaard (vergelijkbaar met Nederland) en natuurlijk speelde het financiële aspect ook een rol. Het is denk ik algemeen bekend dat de lonen hoger liggen in Zwitserland en de belasting gunstig is. Dat alles bij elkaar opgeteld heeft mij overtuigd om voor minstens één à twee jaar naar Zwitserland te verhuizen.

Regelwerk waar CareToMatch je bij helpt

Bij een verhuizing naar Zwitserland komt heel wat kijken, dit vraagt om een goede voorbereiding en planning. De belangrijkste zaken zijn een baan en onderdak. Beiden zijn gelukkig niet schaars in Zwitserland, hoewel de huurprijzen wel hoog kunnen zijn. De rest is een kwestie van takenlijstjes afwerken tijdens het proces van ‘emigreren’. Dingen zoals, uit- en inschrijven bij gemeente, verblijfsvergunning, huisarts, zorgverzekeringen en andere verzekeringen afsluiten. Zodra je in Zwitserland werkzaam bent in de zorg dien je je ook nog te registreren bij het Schweizerisches Rotes Kreuz (SRK).

Vrije tijd

Het wonen in Zwitserland brengt leuke voordelen met zich mee. Er zijn veel bergen en veel gevarieerde natuur. Het biedt kansen voor hikes, klimsport, fietssport, watersport en wintersport. Ik woon in kanton Luzern, hier in de buurt zijn vooral sportmogelijkheden in de buurt. Ik ben hier in Zwitserland begonnen met hiken, klimmen en snowboarden. In de zomer ga ik in het weekend de bergen in en in de winter ga ik ’s weekends snowboarden. Ook de ligging van Zwitserland is gunstig, met Italië, Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland en Liechtenstein als buren kun je makkelijk een weekendje weg.

Verschil met Nederland

De verschillen ten opzichte van Nederland merk je naar verloop van tijd. De mensen in Zwitserland zijn wat geslotener. Ze zijn vriendelijk en beleefd, maar soms kan het moeilijk lijken om vriendschappen op te bouwen. Het heeft wat langer nodig bij Zwitsers ten opzichte van Nederlanders. Waar wij, Nederlanders, bekend staan om onze ‘lompe’ eerlijkheid en directheid, staan Zwitsers eerder bekend om terughoudendheid en correctheid. Er zijn echter genoeg uitzonderingen en Zwitserland heeft ook veel arbeidsimmigranten en expats. Er zijn expat-communities en facebookgroepen met maandelijkse bijeenkomsten en feestjes.

De taal

De taal is even wennen, het Zwitserduits is een dialect wat per regio van elkaar verschilt. Het is geen officiële geschreven taal en dus schrijft iedereen het zoals het hem/haar thuis geleerd is. Het kan erg helpen om geschreven Zwitserduits hardop te lezen.

Familie en vrienden

Ik woon hier nu anderhalf jaar, wat me goed bevalt. Ik werk 80-90 % (34-38 uur) per week en heb mijn rooster zo opgedeeld dat ik eens in de twee weken een lang weekend heb. Zo kan ik makkelijk naar Nederland of een weekendje weg. Ik bezoek Nederland ongeveer 6-8 keer per jaar. Ook komen er eens in de zoveel tijd vrienden/familie op bezoek. Ik hoef mijn vrienden/familie dus ook nooit lang te missen. Ik heb besloten dat ik hier nog sowieso wel een jaar wil blijven, misschien nog langer maar ik bekijk het van tijd tot tijd.

Veel vraag naar medisch personeel

Zoals gezegd is er hier in Zwitserland veel vraag naar goed opgeleid medisch personeel. Mocht je op zoek zijn naar een baan en open staan voor een nieuwe ervaring in je leven, zou ik Zwitserland absoluut aanbevelen. 

Avontuur in Zwitserland

Meer informatie