Ervaring van een fysiotherapeut in Zwitserland

Denny is 25 jaar en is in 2018 naar Zwitserland gegaan om daar aan de slag te gaan als fysiotherapeut. Na een half jaar werkzaam te zijn in Zwitserland deelt Denny graag zijn ervaring met ons.

‘Ik was een jaar afgestudeerd en had al wat ervaring als fysiotherapeut opgedaan in Nederland, toen ik besloten had, dat ik eens verder wilde kijken dan het werken in eigen land. Aangezien ik erg van bergsporten hou, zoals snowboarden en mountainbiken, ben ik gaan kijken of ik in Zwitserland kon werken als fysiotherapeut.

De laatste paar maanden van mijn stage was ik naar werk gaan zoeken. Op een gegeven moment zag ik iets leuks voorbij komen op www.caretomatch.com in Zwitserland. Zij hebben geholpen door mij te begeleiden en verschillende sollicitatiegesprekken te regelen. In september had ik een sollicitatie waarbij ik uiteindelijk 1 oktober kon beginnen. Ik ben goed begeleid en heb eerst telefonisch sollicitatiegesprekken gevoerd. Vervolgens ben ik naar Zwitserland gegaan om gesprekken te voeren bij een aantal praktijken met Nederlandse eigenaars. Uiteindelijk heb ik voor mijn huidige praktijk gekozen, wat een goede keuze is gebleken. Van CareToMatch heb ik een handig stappenplan gekregen met tips voor alle zaken die ik moest regelen: Visum, woning, taalcursus en aanmelding bij het Zwitserse Rode Kruis (SRK) voor erkenning van mijn diploma (vergelijkbaar met BIG-erkenning). 

Werken in de bergen

De reden waarom ik graag in Zwitserland wilde gaan werken was vanwege de natuur. Ik zit in de buurt van een skigebied en ook is er een meer vlakbij voor watersportliefhebbers. Nu ik er woon, ontdek ik steeds meer wat er allemaal te doen is. Ook is het makkelijk om mensen te leren kennen hier. Zo kan je je makkelijk bij verenigingen aanmelden. Zelf heb ik wel gemerkt dat Zwitserse mensen soms wat gesloten kunnen zijn om echt bevriend mee te raken. Maar ze zijn wel heel aardig en vriendelijk.

Naast een leuke baan en omgeving om in te wonen is het ook belangrijk dat je de taal spreekt. Ik volg een cursus Duits en dat scheelt wel wat. Zwitserduits is wel heel anders, veel meer dialect. Ik heb de afgelopen maanden veel aan patiënten gevraagd of ze Hoogduits kunnen praten zodat ik hen ook kan verstaan. Daarnaast moet je sowieso een cursus Duits gedaan hebben voor je Anerkennung bij het SRK. Het is natuurlijk belangrijk om te kunnen communiceren met je patiënten waar ook af en toe termen bij komen kijken die belangrijk zijn als fysiotherapeut, zoals de benamingen van ledematen.

Kwaliteit, intervisie en administratie

Ook het werk hier vind ik erg leuk om te doen. Zo hebben we iedere week een soort interne training, we bespreken dan nieuwe technieken. En als er iemand is op cursus geweest dan kunnen we daar allemaal weer veel van leren. Omdat ik hier veel werk en veel uren heb gemaakt denk ik dat ik als beginnend fysiotherapeut al veel heb kunnen leren en zien.
Het grootste verschil met hier werken en in Nederland werken is dat ze hier minder administratief werk vragen vanuit de zorgverzekeraar. In Nederland bepalen zij veel wat je moet vastleggen. Hier leg ik wel vast wat ik doe, bijvoorbeeld metingen. En daar maak ik dan een verslag van, maar dat is meer voor de patiënt in plaats van voor de zorgverzekeraar.

Aanrader

‘Ik zou zeggen doe wat je leuk vindt! Als je denkt dat het teveel werk is, ga er voor! Ik was helemaal vrij om te gaan en staan waar ik heen wilde. Doe het gewoon. Kijk naar het land waar je heen wilt, zorg dat je een beetje de taal spreekt. Zorgt ook voor dat je makkelijker wordt opgenomen in de omgeving waar je woont en werkt. En ik zou vooral niet twijfelen. Als je altijd het verlangen hebt gehad, ga het avontuur aan en kijk wat er gebeurt. Je kan geen spijt krijgen omdat je het nooit gedaan hebt zelfs als het misschien tegen zou vallen.’

Meer weten

Wil je meer weten over je kansen in Zwitserland? Bel ons of neem contact op via ons contactformulier.

Avontuur in Zwitserland

Meer informatie