WENDY IS ERGOTHERAPEUT IN ZWITSERLAND: ‘WE KUNNEN DE PISTE ZIEN VANUIT HUIS’ - CareToMatch

WENDY IS ERGOTHERAPEUT IN ZWITSERLAND: ‘WE KUNNEN DE PISTE ZIEN VANUIT HUIS’

Jaarlijks emigreren zo’n duizenden Europeanen naar het buitenland. Hoe bevalt het werken in het nieuwe (tijdelijke) land? En willen ze eigenlijk nog wel terug naar hun thuisland? Deze keer spreken we Wendy Bart in Zwitserland.

  • Wie: Wendy Bart
  • Functie: ergotherapeut
  • Waar: Interlaken, Zwitserland
  • In het buitenland sinds: december 2021

Hoe ben je in Zwitserland terechtgekomen?

“Ik hoorde tijdens mijn opleiding ergotherapie over mensen die in Zwitserland een baan hadden gevonden. Op LinkedIn was ik daar ook al eens voor benaderd door een recruiter, maar daar was ik niet op ingegaan. Toen tagde ik mijn vriend voor de grap in een vacature om als fysio in Zwitserland aan de slag te gaan. Hij was meteen ontzettend enthousiast.”

Maar jij moest er nog even over nadenken?

“Ja, ik dacht meteen: hoe gaan we dat doen? We wonen dan ver weg van onze familie en we spreken geen Duits. Maar ik was tegelijkertijd ook nieuwsgierig. Wij houden enorm van bergwandelen en mijn vriend is groot wintersportfan. Langzamerhand werden we steeds enthousiaster en toen zijn we in gesprek gegaan met een speciaal wervingsbureau. Zo zijn we afgelopen december een dorpje tegen Interlaken aan terechtgekomen en nu werken we allebei in het ziekenhuis om de hoek.”


“De Zwitsers vinden ons opleidingsniveau heel hoog, dus ze nemen graag ergotherapeuten uit Nederland aan.”


Waarom zijn Nederlandse ergotherapeuten er zo gewild?

“Ze zijn hier schaars. De opleiding duurt heel lang en je kunt ‘m maar op één plek in Zwitserland volgen. In Nederland kan dat op veel meer plekken. Daarnaast vinden de Zwitsers ons opleidingsniveau heel hoog, dus ze nemen graag ergotherapeuten uit Nederland aan.”

Hoe gaat het inmiddels met je Duits?

“Toen we hoorden dat we zouden gaan verhuizen, zijn we direct met een talenapp begonnen. Later hebben we een online cursus van een Duitse school in Berlijn gevolgd. Het Zwitserse accent is nog wel erg lastig te verstaan, maar je pikt het snel op. Aan mijn collega’s vraag ik meestal of ze heel langzaam willen praten, of in Hoogduits.”

Heb je het naar je zin op je nieuwe werk?

“Ik heb hiervoor altijd in revalidatiecentra gewerkt, een ziekenhuis is heel anders. Ik word veel op de ic ingezet, dat is erg interessant. Normaal deden de fysiotherapeuten dit werk, nu doen we het echt samen. Ik krijg veel vrijheid om het werk op mijn eigen manier in te richten. Dat is ontzettend leuk.”

Waar moest je aan wennen toen je in Zwitserland kwam?

“De prijzen van het leven. Daar schrik ik na ruim twee maanden nog steeds van. De boodschappen zijn bijvoorbeeld erg duur, voor 500 gram gehakt betaal je zo 7 euro. Ook uitgaan is prijzig, maar we doen het wel. Als je de piste opgaat, ga je daar niet met je broodje kaas zitten.”


“Ik was nog nooit op wintersport geweest, maar ik bleek het superleuk te vinden.”


Wat vind je het leukst aan je leven daar?

“Onze woning is heel fijn, net als de omgeving. Het is erg rustig en we wonen superdicht bij de bergen. Ik kan de piste zelfs vanuit ons woonkamerraam zien. Als het zo blijft, wil ik nooit meer weg. Maar ik mis mijn familie en vrienden natuurlijk wel. En ik mis het strand, ik kan daar niet meer even uitwaaien op zondag. Maar als je het uitzicht hier ziet, ben je dat al snel weer vergeten.”

Wat doen jullie het liefst in het weekend?

“We skiën veel. Ik was nog nooit op wintersport geweest, maar ik bleek het superleuk te vinden. Sommige pistes zijn nog wat uitdagend, gelukkig krijg ik les. Laatst hadden we vrienden op bezoek en toen hebben we echt skivakantie genomen. Iedereen zei: ‘Dat jullie hier wonen, zeg.’ Dat hebben we zelf ook nog elke ochtend als we naar buiten kijken.”

ERVARING VAN BAS IN ZWITSERLAND

Ik ben Bas, 28 jaar en onderhand ruim twee jaar werkzaam als fysiotherapeut in Zwitserland. Ik zat in februari 2017 in de afrondingsfase van mijn studie en de arbeidsmarkt in Nederland zag er, in mijn ogen, niet zo rooskleurig uit. Bij toeval zag ik op internet een vacature voor een interessante baan, waarbij ik eerlijk gezegd pas later las dat het in Zwitserland was. Na een aantal gesprekken via de telefoon en Skype ben ik een paar maanden later wezen kijken in Zwitserland. Aangezien ik er nog nooit geweest was en weinig wist van het leven daar, was dat voor mij stap 1.

WAAROM ZWITSERLAND

Na een positief bezoek, wat maanden zelfstudie Duits en een heel verhuisplan, ben ik eind juli samen met mijn vriendin verhuisd naar Zwitserland. Wat in die keuze voor mij een rol gespeeld heeft was; de baanzekerheid bij een leuke arbeidsplek (na drie maanden vast contract), de natuur in Zwitserland (bergen, wintersport, klimmen), de hoge levensstandaard (vergelijkbaar met Nederland) en natuurlijk speelde het financiële aspect ook een rol. Het is denk ik algemeen bekend dat de lonen hoger liggen in Zwitserland en de belasting gunstig is. Dat alles bij elkaar opgeteld heeft mij overtuigd om voor minstens één à twee jaar naar Zwitserland te verhuizen.

REGELWERK WAAR PHYSIOMATCH JE BIJ HELPT

Bij een verhuizing naar Zwitserland komt heel wat kijken, dit vraagt om een goede voorbereiding en planning. De belangrijkste zaken zijn een baan en onderdak. Beiden zijn gelukkig niet schaars in Zwitserland, hoewel de huurprijzen wel hoog kunnen zijn. De rest is een kwestie van takenlijstjes afwerken tijdens het proces van ‘emigreren’. Dingen zoals, uit- en inschrijven bij gemeente, verblijfsvergunning, huisarts, zorgverzekeringen en andere verzekeringen afsluiten. Zodra je in Zwitserland werkzaam bent als fysiotherapeut dien je je ook nog te registreren bij het Schweizerisches Rotes Kreuz (SRK).

VRIJE TIJD

Het wonen in Zwitserland brengt leuke voordelen met zich mee. Er zijn veel bergen en veel gevarieerde natuur. Het biedt kansen voor hikes, klimsport, fietssport, watersport en wintersport. Ik woon in kanton Luzern, hier in de buurt zijn vooral sportmogelijkheden in de buurt. Ik ben hier in Zwitserland begonnen met hiken, klimmen en snowboarden. In de zomer ga ik in het weekend de bergen in en in de winter ga ik ’s weekends snowboarden. Ook de ligging van Zwitserland is gunstig, met Italië, Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland en Liechtenstein als buren kun je makkelijk een weekendje weg.

VERSCHIL MET NEDERLAND

De verschillen ten opzichte van Nederland merk je naar verloop van tijd. De mensen in Zwitserland zijn wat geslotener. Ze zijn vriendelijk en beleefd, maar soms kan het moeilijk lijken om vriendschappen op te bouwen. Het heeft wat langer nodig bij Zwitsers ten opzichte van Nederlanders. Waar wij, Nederlanders, bekend staan om onze ‘lompe’ eerlijkheid en directheid, staan Zwitsers eerder bekend om terughoudendheid en correctheid. Er zijn echter genoeg uitzonderingen en Zwitserland heeft ook veel arbeidsimmigranten en expats. Er zijn expat-communities en facebookgroepen met maandelijkse bijeenkomsten en feestjes.
Ook is het werk als fysiotherapeut anders in Zwitserland, er is geen DTF en mensen komen dus op verwijzing bij de fysiotherapie. Wel heb je de vrijheid om de behandeling in te vullen hoe je dat zelf wil.

DE TAAL

De taal is even wennen, het Zwitserduits is een dialect wat per regio van elkaar verschilt. Het is geen officiële geschreven taal en dus schrijft iedereen het zoals het hem/haar thuis geleerd is. Het kan erg helpen om geschreven Zwitserduits hardop te lezen.

FAMILIE EN VRIENDEN

Ik woon hier nu anderhalf jaar, wat me goed bevalt. Ik werk 80-90 % (34-38 uur) per week en heb mijn rooster zo opgedeeld dat ik eens in de twee weken een lang weekend heb. Zo kan ik makkelijk naar Nederland of een weekendje weg. Ik bezoek Nederland ongeveer 6-8 keer per jaar. Ook komen er eens in de zoveel tijd vrienden/familie op bezoek. Ik hoef mijn vrienden/familie dus ook nooit lang te missen. Ik heb besloten dat ik hier nog sowieso wel een jaar wil blijven, misschien nog langer maar ik bekijk het van tijd tot tijd.

VEEL VRAAG NAAR FYSIOTHERAPEUTEN

Zoals gezegd is er hier in Zwitserland veel vraag naar goed opgeleide fysiotherapeut en medisch personeel. Mocht je op zoek zijn naar een baan en open staan voor een nieuwe ervaring in je leven, zou ik Zwitserland absoluut aanbevelen.

Avontuur in Zwitserland

Meer informatie